Interiér koupelny na necelých dvou čtverečních metrech (1,89m2)

Koupelna ve velmi malém bytě v panelovém domě o podlahové ploše ploše 1,89 m2, světlá výška 2,7m2, objem 5m3. Cílem bylo vytvořit vzdušnou a prostornou koupelnu s větším (55cm) umývadlem, toaletou, sprchovým boxem a s dostatkem úložných prostor a se zachováním dostatečného montážního otvoru do instalačního jádra pro případou výměnu stupaček. K dispozici byly také zbytkové prostory vedle instalací (v jádře). Již před úpravami byl prostor koupelny suchý a dobře větraný. Koupelna je využívaná i častými návštěvami, majitel požadoval zachování co největší míry uživatelské intimity, dostatek úložných prostor a použití cenově dostupných materiálů.

Prostor koupelny byl skleněnou stěnou s dveřmi rozdělen do tří zón – umývárna, toaleta a sprchová nika (v minimálním rozměru jsou zařizovací předměty sprchy od toalety odděleny skleněnými dveřmi). Při používání sprchy je ve zvětšeném protoru boxu situována toaletní mísa. Sprška pod umývadlem je dosažitelná i z toalety.  Všechny soukromé uživatelské předměty jsou ukládány do přiléhajících úložných prostor, všechny hygienické a tolaetní potřeby k WC jsou uloženy v zabudované nerezové skříňce nebo nice se skleněnými dveřmi a jsou chráněny před ostřikem vody. Dostatečný prostor před umývadlem i na toaletě, jakož i průchody mezi přeměty byly získány pomocí mírně diagonálního uspořádání.

Pro optické zvětšení protoru byly použity tyto prostředky: co největší barevný, tvarový a materiálový kontrast mezi zdmi a podlahou (vč. pilíře jádra), obvodové nasvětení zdí, ptické prodloužení linií, nepřímé nasvětlení stropu s využitím mírně pootočené obvodové římsy, různoběžné rozšiřování prostoru, použití zrcadlení a odrazů.

Dojem z prostoru při běžné návštěvě  – vzdušná menší místnost, odpovídá koupelně o téměř dvojnásobných rozměrech – tj. cca 3,6m2. Po zavěšení oděvu a pověšení ručníků se prostor opticky (a pocitově) zmenšuje.

Technické parametry: plocha 1,89m2, objem místnosti 5m2, objem uzavíratelných úložných prostor   0,6m3 v 7 skříňkách. Celková plocha dvířek úložných prostor je 1,8m2, celová plocha polic úložných prostor je 1,7m2. Rozměry hlavního montážního otvoru instalačního jádra 47×52 cm ve výšce 1,2m + další dva pomocné montážní otvory přístupné po demontáži skříněk. Cena realizace do 160 tis. Kč, návrh interiéru vč. výrobních dokumentací pro všechna řemesla, výběr předmětů a materiálů, autorský a technický dozor na stavbě do 40 tis. Kč. Realizace 2012.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *