Rekonstrukce městské knihovny v Kulturním domě ve Veselí nad Moravou

Foto PetrOmelka.cz

 

Rekonstrukce městské knihovny Veselí nad Moravou

Architektonický návrh, interiér, atypický nábytek: Ivo Ondračka, městský architekt, (provedeno v rámci pracovního úvazku) ((vnější plášť budovy i hlavní sál nejsou součástí rekonstrukce, byly jinými autory realizovány dříve))

Generální projektant rekonstrukce: ing. Dan Lukašík, Brno

Orientační systém: Petra Pohlová, Puk-puk studio

Adresa: náměstí Míru 667, Veselí nad Moravou

Investor: město Veselí na Moravou

Provozovatel: Veselské kulturní centrum, z.ú.

Projekt: 2014 – 2016

Realizace: 2017 – 2018

Užitná plocha: 868 m2 (před rekonstrukcí 288 m2), z toho 195 m2 variabilně využívaných prostor pro akce v sále kulturního domu (sál nebyl součástí rekonstrukce)

Rekonstruovaná zastavěná plocha: 825 m2

Obestavěný prostor: 2975 m3

Investiční náklady – rekonstrukce knihovny a vestavba výtahu: 17,6 mil Kč (bez rekonstrukce vstupního vestibulu)

Generální dodavatel stavební části rekonstrukce knihovny: Nosta s.r.o., Nový Jičín

Interiér 4,2 mil. Kč

Dodavatel (a výrobce) knihovních regálů (včetně LED osvětlení): Ceiba s.r.o.

Výrobce atypického nábytku: INTEZA Veselí nad Moravou

Městský architekt byl pověřen vypracováním variantního návrhu situování městské knihovny v několika budovách města. Nakonec byla realizována zásadní rekonstrukce interiéru Kulturního domu zahrnující ztrojnásobení užitkových prostor knihovny a variabilní občasné využívání částí knihovny (cca 22% plochy) s využitím bočních lóží hlavního sálu a horního vestibulu pro mimořádné večerní kulturní akce a plesy.

Kulturní dům je typizovanou stavbou z 50tých let minulého století, postavenou v „akci Z“. Prostor dvoupodlažního hlavního sálu je obklopen prostory přísálí a zázemí (v bočních prostorách 2NP byly samostatné knihovny pro děti a dospělé).

Hlavní ideou rekonstrukce byla zásadní funkční a morální rehabilitace vnitřních prostor domu, typického reprezentanta totalitní éry a jejich úplné přetvoření na otevřený, jasný a svobodný prostor lidského ducha, s množstvím propojení, perspektiv a nečekaných průhledů. Prostory se otevřely nejen uživatelsky – pro pořádání kulturních akcí a spojení se sálem, ale i vizuálně -pohledům návštěvníků i průchodu slunečních paprsků. V rámci prostoru knihovny byla odstraněna většina příček a nezbytné svislé i vodorovné dělení prostor je řešeno sklem (včetně skleněné lávky v horní části vestibulu) nebo mobilními prvky. Tím došlo k rehabilitaci původního prostorového konceptu budovy – centrálního sálu obklopeného dvěma podlažími pomocných prostor. Dvojpodlažní horní vestibul s bazilikálními okny byl využit pro vstupní centrální halu nové knihovny s vestavěným podlažím skleněného ochozu s knihami. Pocitová změna prostor byla natolik radikální, že čtenáři si po otevření jen s obtížemi dokázali uvědomit umístění původních místností („jak to vlastně bylo dříve“). Do obvodového pláště budovy (nedávno zatepleného) ani do sálu (také před cca 10 lety rekonsturovaného), kromě probourání otvorů pro boční lóže nebylo zasahováno.

Součástí rekonstrukce byla vestavba výtahu, spojujícího hlavní užitná podlaží. Z centrálního vestibulu s hlavním pultem a knihovním ochozem se vstupuje tří hlavních prostor – dvou sálů pro dospělé čtenáře a do dětské části s místností pro dopívající, Součástí knihovny je studovna a šatna. Části s knihovními regály jsou doplněny sedacím nábytkem – čtenářskými zákoutími, křesly, ušáky. Relaxační prostory tvoří cca 20% plochy knihovny. Dětská část disponuje kromě malého amfiteátru a obvyklým sedacím koutkem i domečkem a jeskyňkou s lehacím nábytkem. Všechny knihovní regály jsou osvětleny LED páskami, hlavní prostory pro knihy jsou nasvětleny nepřímo nebo přes rozptylové desky. Ve všech hlavních prostorách knihovny bylo instalováno chlazení, v dvoupodlažním vestibulu klimatizace.

Čtvrtina užitkové plochy knihovny ve vazbě na centrální sál je využívána pro občasné večerní kulturní akce – především plesy, koncerty nebo divadla. V těchto prostorech jsou vystavené knihy umístěny na atypický mobilní nábytek – pojízdné kontejnery nebo stojany a při akcích jsou přesunuty mezi regály. Variabilní rozdělení prostor je tvořeno žaluziovými roletovými dveřmi schovanými ve snížených podhledech nad komunikačními prostory, akustickými oponami nebo skleněnými velkoplošnými pojízdnými stěnami. Detail interiéru vychází ze zachování řemeslně hodnotných původních prvků – terazzového schodiště se soklem z černého opaxitu, kovového zábradlí schodiště z akce Z, parketové podlahy zasedačky. Barevná kompozice prostor vychází z výrazné modré barvy vinylové akustické podlahoviny, zakončené oranžovými plochami zdí protilehle vymezující hlavní knihovní prostory. Ostatní barevnost je v bílých nebo ve velmi světlých odstínech, polstrovaný sedací nábytek je jasně žlutý.

Interiér je dotvořen hravým a vtipný grafickým orientačním systémem postaveným na jednoduchých kresebných symbolech, který odlehčuje základní barevnou kompozici.  Knihovní fond byl opatřen RFDi čipy a knihovna je vybavena samoobslužným vypůjčovacím zařízením. Prakticky všechen knihovní fond cca 30 tis, svazků je vystaven přímo. Na náměstí, před bezbariérovým vstupem, je umístěn hojně využívaný bibliobox.

Samostatně byl obdobným způsobem rekonstruován i přízemní vestibul kulturního sálu.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *